logo

•• Hygienické zásady a podmienky skladovania pri manipulácii s hydinou••



Hydinové mäso patrí medzi vysoko rizikové potraviny z hľadiska vysokej pravdepodobnosti výskytu a rozvoja mikrobiálnych patogénnych látok ako je napríklad salmonela,  kampylobakter, listéria), ktoré môžu spôsobovať ochorenia z potravy.
 

Medzi základné hygienické zásady a podmienky skladovania, ktoré je nevyhnutné dodržiavať pri manipulácii s hydinovým mäsom patria:

- Pred i po manipulácii so surovým hydinovým mäsom si dôkladne umyte ruky teplou vodou a mydlom a osušte čistým ručníkom. 
- Po ukončení manipulácie s hydinovým mäsom je vždy nutné dôkladne umyť pracovnú plochu a použité náradie.
- Ak je to možné, vyhraďte si na prácu s hydinovým mäsom osobitnú pracovnú dosku, nepoužívajte ju na prácu s inými potravinami.
- Teplota pri uchovávaní hydinového mäsa by nemala byť vyššia ako + 4 °C.
- Hydinové mäso počas skladovania chráňte pred svetlom.
- Hydinové mäso počas skladovania zabaľte a skladujte oddelene od ostatných potravín, aby nedošlo ku krížovej kontaminácii potravín, ktoré sa konzumujú bez ďalšej tepelnej úpravy.
- Zmrazené hydinové mäso sa nesmie opakovane rozmrazovať a zmrazovať, toto pravidlo platí aj pre všetky ostatné potraviny.
- Pri rozmrazovaní hydiny dbajte na to, aby odtekajúca kvapalina nemohla kontaminovať ostatné potraviny.
- Rozmrazené mäso ihneď spracujte!
- Pečte v predhriatej rúre a na záver pečenia skontrolujte, či je dobre prepečené.
 

PRIHLÁSENIE
novinky
17.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, ďakujeme všetkým aktívnym školám za účasť a gratulujeme ví...
02.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, tešíme sa z množstva súťažných príspevkov, ktoré ste zaslali do akt...
28.10.2023
Ďakujeme za všetky aktivity, ktoré ste počas XI. ročníka Týždňa Hovorme o jedla spoločne na školách pripravili a z...
16.10.2023
Pár fotografií z dnešnej tlačovej besedy k zahájeniu XI. ročníka týždňa Hovorme o jedle, ktorá sa uskutočnila na ...