•• Hygienické zásady a podmienky skladovania pri manipulácii s hydinou••
Hydinové mäso patrí medzi vysoko rizikové potraviny z hľadiska vysokej pravdepodobnosti výskytu a rozvoja mikrobiálnych patogénnych látok ako je napríklad salmonela, kampylobakter, listéria), ktoré môžu spôsobovať ochorenia z potravy.
Medzi základné hygienické zásady a podmienky skladovania, ktoré je nevyhnutné dodržiavať pri manipulácii s hydinovým mäsom patria:
- Pred i po manipulácii so surovým hydinovým mäsom si dôkladne umyte ruky teplou vodou a mydlom a osušte čistým ručníkom.
- Po ukončení manipulácie s hydinovým mäsom je vždy nutné dôkladne umyť pracovnú plochu a použité náradie.
- Ak je to možné, vyhraďte si na prácu s hydinovým mäsom osobitnú pracovnú dosku, nepoužívajte ju na prácu s inými potravinami.
- Teplota pri uchovávaní hydinového mäsa by nemala byť vyššia ako + 4 °C.
- Hydinové mäso počas skladovania chráňte pred svetlom.
- Hydinové mäso počas skladovania zabaľte a skladujte oddelene od ostatných potravín, aby nedošlo ku krížovej kontaminácii potravín, ktoré sa konzumujú bez ďalšej tepelnej úpravy.
- Zmrazené hydinové mäso sa nesmie opakovane rozmrazovať a zmrazovať, toto pravidlo platí aj pre všetky ostatné potraviny.
- Pri rozmrazovaní hydiny dbajte na to, aby odtekajúca kvapalina nemohla kontaminovať ostatné potraviny.
- Rozmrazené mäso ihneď spracujte!
- Pečte v predhriatej rúre a na záver pečenia skontrolujte, či je dobre prepečené.